Wat is Ayurveda?

Wat is Ayurveda?

Ayurveda, ook wel vertaald naar het Engels als the Science of Life, is een vorm van geneeskunde die meer dan 5000 jaar geleden in India is ontstaan. Het is de oudste vorm van geneeskunde officieel erkend door het World Health Organization en richt zich op het behouden van een goede gezondheid en daarmee dus het voorkomen van ziektes. Ayurveda kijkt naar de invloed van onze voeding en leefstijl op onze gezondheid  en het ontstaan van gezondheidsproblemen hierdoor. In de ayurvedische wordt de focus gelegd op de zuivering van zowel lichaam als geest en het vervangen van oude gewoontes door gezonde routines en patronen die satmyic, ofwel compatibel zijn met de persoon, constitutie, het seizoen en leefsituatie. De basis van ayurveda noemen we de drie pillaren: voeding, rust en het juiste gebruik van onze energie. Men zegt dat iemand zijn/haar hele leven goed kan slapen zonder rust te krijgen. het doel is om een lang leven van goede kwaliteit te kunnen leiden en dat deze in verhouding staat tot onze omgeving.

Een goede gezondheid bereiken we door binnen de parameters van onze natuurlijke constitutie te blijven, ook wel prakruti genoemd, de balans tussen de drie doshas Vata, Pitta en Kapha. We zorgen ervoor dat al onze lichaamsweefsels van optimale kwaliteit zijn waardoor er een goede circulatie en flow van voedingstoffen en toxines is. Het is belangrijk dat de afvalstoffen tijdig en met regelmaat uit het lichaam worden verwijderd via de verschillende kanalen (urine, ontlasting, zweet en menstruatie). Het doel van ayurveda is om ons op alle niveaus in balans te houden en ontwrichtingen te corrigeren. Ayurvedische behandelingen en programma’s vormen een transformationeel proces op fysiek, mentaal, emotioneel en geestelijk niveau. De programma’s worden gecreëerd naar de behoeften van de persoon: het is geen passief proces maar een project waar we samen als team aan werken. Met de kennis die ayurveda ons biedt leer ik je hoe je weer controle kunt nemen over je leven en je gezondheid.

Ayurveda en de drie pilaren voor goede gezondheid

Voeding

Een goede gezondheid begint bij een goede spijsvertering: we zijn letterlijk wat we eten. Onze lichaamsweefsels, organen en stelsels zijn veelal het resultaat van onze leefstijl en voedingspatroon. Voor een optimale spijsvertering is het nodig om te kijken naar onze relatie met voeding, dus niet alleen wat we eten, maar ook op welke wijze, in wat voor combinaties en op welke tijden van de dag. Volgens de ayurvedische geneeskunde onstaan veel ziektebeelden door voeding die niet compatibel is met de unieke constitutie volgens ayurveda.

Slaap

Wanneer je een slechte spijsvertering hebt, dan gaat dat ook ten koste van je slaapkwaliteit; wanneer je slecht slaapt verteer je niet goed. Dit is weer van invloed op de concentratie, productiviteit, en daarmee je kwaliteit van leven. Je kan je hele leven lang goed slapen zonder ooit uit te rusten. Slaap is een verjongingstherapie waarbij alle cellen in het lichaam worden hersteld. Een goed slaappatroon is cruciaal voor een goede gezondheid. Ayurveda pakt slaapproblemen aan bij de hoofdoorzaak.

Activiteit

Onze lichamelijke activiteiten horen van nature in balans te zijn met onze directe omgeving. We hebben een lichaam om te bewegen, maar vandaag de dag zitten we veel. Dit leidt vaak tot algemene zwakte tot stijve gewrichten, vermoeidheid en terugkomende blessures en pijn. Deze symptomen zijn een signaal dat je lichaam onder druk staat van stress en dit daarmee uit in de vorm van kwaaltjes. Maar ook een teveel aan activiteit (denk aan te hard sporten of seksuele activiteit) kan een negatieve impact op de gezondheid hebben.