Ayurvedische tongdiagnose: wat je tong over je gezondheid zegt

Je tong kan je veel verklappen over je gezondheidsproblemen en onbalans.  👅 Bij een bezoek aan een ayurvedisch arts of therapeut wordt je gevraagd je tong uit te steken voor een tongdiagnose. Je tong geeft een goede indicatie van een mogelijke onbalans of gevoeligheid, en of er āma (giftig afval) aanwezig is in een bepaald gebied van het lichaam. De tong vertelt je niet alleen over je lichamelijke gezondheid, maar ook over hoe je je emoties verteert. Een verticale lijn in het midden van de tong stelt de ruggengraat voor en geeft veel informatie over waar onderdrukte gevoelens zijn opgeslagen. Denk aan jeugdtrauma, een toxische relatie of het overlijden van een dierbare. Ik heb zelf een lichte kromming in de middellijn, en die lijn geeft mijn scoliose weer.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
In de ayurvedische geneeskunde zeggen we dat een gezonde tong eruit ziet als dat van een kitten 😸: symmetrisch, egaal roze, niet te dik of dun en gelijkmatig gevormd. Maar we zijn allemaal mensen en we krijgen elke dag te maken met uitdagingen, waardoor de meesten van ons een lichte onbalans hebben, of op zijn minst een tendens tot onbalans die zichtbaar is op de tong. En dit kan ons helpen om de juiste actie te ondernemen om weer in balans te komen door middel van goede voeding, slaap, lichaamsbeweging en andere hulpmiddelen zoals massage en het gebruik van kruiden.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Ik raad ik je aan om naar je tong te kijken wanneer je ’s ochtends opstaat, maar dan ook echt voordat je je tanden poetst en voordat je gaat tongschrapen. Zie je ergens een dikke laag gele of witte substantie die erop wijst dat er giftige afvalstoffen in je lichaam aanwezig zijn, misschien door een zware maaltijd of doordat je slecht hebt geslapen? Is de kleur anders dan de ochtend ervoor? Misschien heb je het gevoel dat je tong droog is (kwaliteit van Vata) of juist rood en gevoelig (Pitta dosha).

De meeste gezondheidsproblemen beginnen in het maagdarmkanaal, dus als we aan de tong kunnen zien dat er stagnatie is, kunnen we de stroom van prana op gang brengen en blokkades verwijderen door middel van een simpele aanpassing in onze gewoonten of routines. Detoxen hoeft echt niet zo ingewikkeld te zijn. 😛 Zelfs het drinken van warm water kan al veel klachten doen verdwijnen.

Meer weten over je kunt detoxen met behulp van ayurveda en yoga? Stuur me een berichtje, dan bekijken we samen hoe ik je het beste kan helpen.

Ayurvedische tongdiagnose volgens de locatie van organen zoals weergegeven op de tong.

Kaart van organen op de tong volgens Ayurveda

Notitie: deze illustratie wordt gebruikt voor de ayurvedische tongdiagnose en is opgemaakt in spiegelbeeld.

Ontvang 10% korting bij Manduka! Kortingscode: PAMELAGY

Ontvang tips en leuke weetjes in je inbox