Fruit met yoghurt? Ayurveda adviseert je om het niet te doen

Cut apples on wooden table

Ik zou hier de hele dag over kunnen praten, maar het belangrijkste met betrekking tot fruit is hoe je het verteert, zoals bij alles als we kijken de ayurvedische rules of life. Zoals je weet, vinden de meeste ziekten volgens Ayurveda hun oorzaak in het spijsverteringskanaal. Onverteerd voedsel en afvalstoffen (uitwerpselen, urine, zweet …) die van lage kwaliteit zijn, niet op tijd worden verwijderd en geen goed ritme hebben – denk aan het belang van die dagelijkse stoelgang – zullen uiteindelijk veranderen in āma, Sanskriet voor gifstoffen.

Niet alle voedingsmiddelen worden met dezelfde snelheid verteerd. Fruit kan binnen 30 minuten worden verteerd, terwijl rijst en bonen een paar uur nodig hebben om door het spijsverteringskanaal te worden verwerkt. In de westerse wereld zijn we gewend aan een aperitief, gevolgd door een hoofdgerecht en daarna een dessert. Als je een bord pasta en groenten eet waarvoor je lijf ongeveer een uur tot twee uur nodig heeft om het te verteren, en je eet vervolgens je favoriete fruit, of het nu mandarijnen, druiven of meloen zijn, dan blijft het te lang in je maag zitten, wachtend op zijn beurt om door het spijsverteringskanaal te bewegen zodra dat bordje pasta erdoorheen is. Dit veroorzaakt een fermentatie- of rottingsproces in de maag, wat vervolgens leidt tot een opgeblazen gevoel, kramp, diarree en andere symptomen die verband houden met een slecht spijsvertering.

Aan de andere kant leiden onverenigbare voedselcombinaties zoals met fruit niet alleen tot indigestie en het ontstaan ​​van gifstoffen; als we dit regelmatig doen, zal het uiteindelijk de intelligentie van onze cellen schaden, wat dan uiteindelijk tot verschillende ziekten kan leiden.

Volgens de principes van het ayurvedische dieet moeten we altijd de 6 smaken (6 rasa’s) in onze maaltijden introduceren: zoet, zuur, zout, scherp, bitter en samentrekkend. Omdat de zoete smaak gerelateerd is aan Kapha, en deze dosha verantwoordelijk is voor de eerste fase van de spijsvertering (de mond), is het raadzaam om je fruit een half uur voor je hoofdmaaltijd te eten. In het begin lijkt het misschien raar, maar als je dit regelmatig doet, zul je zien dat je je lichter voelt na je maaltijden. Hieronder heb ik een aantal tips voor je toegevoegd met betrekking tot de consumptie van fruit.

Het ayurvedisch dieet en de inname van fruit