Wat denk je? Is het beter om ’s morgens of ’s avonds te douchen? Of neem je liever twee keer per dag een bad? Ikzelf neem twee keer per dag een douche, maar ik zal je vertellen waarom het goed is om vooral ’s morgens te douchen.

Gedurende de nacht werkt het lichaam actief aan het regenereren van al onze lichaamsweefsels en cellen, veel grondiger dan de gemiddelde advertentie ons vertelt. Elke maand hebben we een nieuw lichaam vanwege dit proces en we merken het niet eens omdat we het met het oog niet kunnen waarnemen.

Wanneer je in de ochtend opstaat, heeft het lichaam een ​​grote hoeveelheid gifstoffen en dode cellen vrijgegeven. Je ziet ze misschien niet, maar ze zijn er wel degelijk. Door jezelf een massage te geven met ecologische, koudgeperste sesam- of kokosolie komen al deze gifstoffen door via je poriën en blijven ze op de huid. Dus er is niets beters dan in de ochtend na dit ritueel te douchen en de gifstoffen weg te nemen met een washandje of spons. Als je dit elke dag doet, zulk je merken dat je je vitaler voelt.

Naar aanleiding van je constitutie zijn volgende oliën het meest geschikt:

Instructies:

  1. Giet ¼-½ kop olie in een glazen fles en verwarm de fles in een pannetje met water op het vuur (au bain-marie).
  2. Haal de fles eruit als de temperatuur hoog genoeg is voor je huid.
  3. Leg een oude handdoek op de vloer in een kleine kamer (mijn voorkeur gaat uit naar de badkamer) en ga erop staan of zitten. Als je een krukje hebt kun je daarop gaan zitten.
  4. Breng de warme olie op je lichaam aan.
  5. Masseer jezelf door middel van bewegingen met genoeg druk zodat je huid de olie gemakkelijk opneemt. Begin met je vingers, tenen, handen, voeten, benen en armen met bewegingen in een lijn en maak cirkelvormige bewegingen over je gewrichten. Vergeet niet om de borst en de buik in de richting van de klok mee te masseren. Voor de dames is het belangrijk de borsten ook goed te masseren om de bloedsomloop van het voortplantingsstelsel te bevorderen Volg bij de onderbuik de richting van de dikke darm, van rechtsboven naar het midden en eindig met het onderste deel van je buik bij de pubis.
  6. Masseer je lichaam je lichaam gedurende 5-20 minuten, met geduld en liefde.
  7. Masseer de hoofdhuid ook stevig en masseer je voeten en oren een beetje extra, minstens één keer per week. Om het hoofd te masseren, giet je met je hand een beetje warme olie op de kruin (adhipati marma) en maak je cirkelvormige bewegingen.
  8. Neem wat warme olie op je pink of een wattenstaafje en breng de olie in de oren aan (als je aan een bepaalde ziekte lijdt of een infectie hebt, raadpleeg dan je arts voordat je dit doet).

Vergeet niet om eerst je voeten te wassen alvorens onder de douche te springen om uitglijden te voorkomen. Je kunt ervoor kiezen om een ​​douche of een bad te nemen. Gebruik een zachte, natuurlijke zeep, vooral voor het wassen en spoelen van je intieme delen. Droog jezelf goed af na de douche, bij voorkeur met een handdoek die je alleen voor je abhyanga massage gebruikt, zodat je ze niet allemaal met olievlekken ruïneert. Doe katoenen sokken aan (indien mogelijk gemaakt van biologisch katoen) om te voorkomen dat de vloer vettig wordt. In het geval je aan je polsen en je nek wilt werken vanwege opgebouwde spanning, dan raad ik je aan etherische olie zoals rozenolie (Vata en Pitta) of mirre (Kapha) te gebruiken. Geniet van het after effect door lekker op de bank te gaan liggen met een kopje kruidenthee en een goed boek.