Tegenwoordig reizen we veel meer dan vroeger: we hebben een geoptimaliseerde infrastructuur, vluchten zijn voor bijna iedereen toegankelijk in vergelijking tot 50 jaar geleden en na de digitale revolutie zijn we meer dan ooit met elkaar verbonden. Of het nu voor werk, studie of persoonlijke redenen is, we communiceren constant met de rest van de wereld en we gaan veel vaker de grens over.

Maar reizen haalt ons uit onze gebruikelijke routine: we eten anders dan normaal, we gaan van een klimaat naar andere temperaturen in slechts een paar uur. Ook als we met de trein of het vliegtuig reizen, betekent dit dat we op hoge snelheid bewegen, ook al merken we het op dit moment niet. Al deze factoren dragen bij aan een toename van Vata dosha die, zoals je weet, de elementen van lucht en ruimte vertegenwoordigt en hiermee dus eigenschappen zoals droogte, kou, mobiliteit en lichtheid. Mensen die al een natuurlijke constitutie hebben (prakruti) waarbij Vata dosha overheerst kunnen veel meer last hebben van radicale veranderingen dan personen die meer Pitta of Kapha zijn. Een teveel aan Vata kan onder andere leiden tot nervositeit, angst, trillen, slapeloosheid en spijsverteringsproblemen zoals constipatie of darmgas.

Als je vaak reist of een belangrijke reis gepland hebt, pas dan deze tips toe om in balans te blijven wanneer je onderweg bent.

  1. Drink genoeg. De cabinedruk in vliegtuigen en de air-conditioning in bussen, treinen en metro’s verhogen je lichaamsdroogte. Is het je ooit opgevallen dat je huid tijdens een vlucht droog wordt? Als je contactlenzen draagt, weet je dat hoe langer de reis, des te droger je ogen worden, dus je zult je bril op willen zetten. We moeten dagelijks minimaal 1,5 l water drinken, gescheiden van de maaltijden en apart van andere vloeistoffen die we tot ons nemen. Kies ervoor om warm water of water op kamertemperatuur te drinken en consumeer minder frisdrank en alcoholische dranken tijdens de reis, aangezien beide bijdragen aan uitdroging.
  2. Draag platte, comfortabele schoenen. Wanneer we schoenen met hakken dragen, is de voet niet volledig in contact met de grond omdat deze schuin staat, afhankelijk van de hoogte van de hiel. Dit betekent dat het regelmatige gebruik van hoge hakken of sleehakken Vata dosha doet toenemen. Het cabinepersoneel in vliegtuigen heeft te maken met extreem hoge niveaus van Vata, omdat zij in wisselende shifts werken. Niet alleen is het veel comfortabeler om met platte schoenen te reizen, je zult ook je evenwicht behouden, en je voorkomt vermoeide en opgezwollen voeten. Tijdens lange trajecten adviseer ik je om je schoenen af ​​en toe uit te doen, zodat je voeten kunnen ademen en ontspannen. Draag sokken zodat je voeten niet koud worden.
  3. Trek comfortabele kleding aan. Temperatuurwisselingen en air-conditioning kunnen koud zweet en oververhitting veroorzaken. Je raakt makkelijk verkouden tijdens een vlucht, omdat alle passagiers dezelfde droge lucht inademen. Een strakke broek kan je spijsverteringsorganen blokkeren, waardoor darmgas en krampen ontstaan. Probeer te reizen in losse kleding gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen, wol of linnen. Het is het beste om laagjes te dragen, zoals een wijde broek, een shirt, een trui met rits en een sjaal of pashmina om de hals en de keel tegen koude lucht te beschermen. Als je nekproblemen hebt, gebruik dan een reiskussen zodat je hoofd niet zijwaarts en naar voren valt terwijl je slaapt.
  4. Sta van tijd tot tijd op. De meeste mensen brengen zitten de hele dag, wat leidt tot stijfheid, knopen en andere problemen zoals gebrek aan kracht en weerstand en zwakke gewrichten. Zelfs wanneer we Business Class reizen, zitten we met onze benen in een hoek van 90º en met een gebogen onderrug. Het is dus belangrijk om minstens elke 30-45 minuten uit te rekken. Loop door het gangpad wanneer dit is toegestaan ​​en doe enkele eenvoudige oefeningen zoals vooroverbuigen door de rug te rekken en een goede rek te nemen, de ruggengraat uit te strekken, de armen naar het plafond te strekken met de vingers ineengevlochten en met je handpalmen naar boven gericht. Maak kleine stukken kant en cirkel de kop aan beide zijden ongeveer 8-10 keer.
  5. Ga naar het toilet wanneer nodig. We noemen de fysiologische behoeften vegas in ayurveda. Het negeren van de behoefte om naar de wc te gaan, te hoesten of niezen, wordt door ayurveda gezien als een belangrijke oorzaak van onbalans en ziekten, omdat de stroom en afvoer van toxines wordt vertraagd en belemmerd. Als gevolg hiervan kun je buikpijn, darmgassen en constipatie krijgen. Tegelijkertijd krijgen we geconcentreerde urine en een droge ontlasting. Aan de andere kant is de natuurlijk stroom van darmgassen richting de endeldarm om te worden verwijderd. Als je het lange ophoudt verandert deze stroom van richting, waardoor je kramp krijgt. Luister naar je lichaam en sta op als je de drang voelt om naar de wc te gaan. Je zult zich tijdens de rest van je reis comfortabeler voelen en ongemak voorkomen wanneer je eenmaal je eindbestemming bereikt.