Een van onze grootste problemen in deze moderne tijd is het overmatig gebruik van onze zintuigen. Wat bedoel ik hiermee? We brengen veel uren door op onze computers, smartphones, tablets en tv-schermen. Aan de andere kant worden we gedurende de dag gestimuleerd door verschillende impulsen, hetzij middels ons gehoor, onze ogen, smaakpapillen of onze huid. Teveel impulsen leiden tot imbalans door het overschot van een van de drie dosha’s, alhoewel gezichtsproblemen gerelateerd zijn aan Pitta dosha, ons onderwerp van vandaag.

Velen van ons dragen een bril om ons gebrek aan gezichtsvermogen compenseren. Het is een feit dat onze levensstijl de afgelopen decennia is veranderd omdat we meer tijd binnenshuis doorbrengen dan buitenshuis, vanwege verschillende redenen zoals kantoorbanen, of misschien vanwege weersomstandigheden, gewoonten, voeding en activiteiten. Deze factoren spelen een grote rol als het gaat om het kijken naar objecten. Het is om deze redenen dat we de neiging hebben naar objecten in de buurt te kijken. Ik heb het gebruik van elektronische apparaten al genoemd; daarnaast zijn we gewend ons te concentreren op wat dichtbij is. Voordat we de straat oversteken, kijken we naar het stoplicht aan de andere kant van de weg, maar we kijken bijna nooit naar wat er op de hoek van het volgende blok gebeurt en we volgen ook geen vogels die de hoogte in vliegen. Onze grootouders en overgrootouders bekeken voorwerpen op grote afstand, vooral zij die op het platteland woonden. Ook hadden mensen vroeger een scherper gehoorvermogen, simpelweg omdat ze niet zoveel impulsen uit verschillende bronnen ontvingen als vandaag. De belangrijkste geluiden kwamen van buitenaf en niet door een speaker of oordopjes.

Al deze moderne gewoonten leiden tot verslechtering van ons zicht en onze ogen, inclusief weefsels, met als gevolg dat Pitta uit balans raakt. We gaan naar de sportschool en zoeken naar parken en stranden om te trainen of een rondje te rennen, maar we vergeten onze zintuigen te trainen. Zoals je weet, is er een verscheidenheid aan oogproblemen, zoals bijziendheid, verziendheid, staar, het droge-ogen-syndroom, conjunctivitis en vele andere aandoeningen die zich op verschillende manieren voordoen, afhankelijk van de gezondheidstoestand van de persoon en aan de hand van specifieke oorzaken. Het is belangrijk om de ogen te trainen om ze gezond te houden en waar mogelijk oogziekten te voorkomen. Als je behandelingen volgt of als je op dit moment last hebt van oogproblemen, is het van cruciaal belang extra goed voor je ogen te zorgen om ze te versterken en het genezingsproces te ondersteunen, omdat dit de kans op een mogelijke terugval in de toekomst verkleint.

Vandaag wil ik een reeks korte en eenvoudige oefeningen voorstellen zodat je voor je ogen kunt beginnen te zorgen. Je kunt deze oefeningen op elk moment van de dag doen en het duurt niet langer dan 5 minuten om ze te voltooien:

Verwijder je bril of contactlenzen ​​als je deze draagt, om ervoor te zorgen dat je ogen ontspannen zijn.

Houd je hoofd recht zonder te bewegen:

  1. Kijk omhoog naar je wenkbrauwen en vervolgens naar beneden richting je borst, voor zover je kunt. Herhaal 10 keer.
  2. Kijk naar rechts en dan naar links, zo ver als mogelijk. Herhaal 10 keer.
  3. Cirkel met je ogen alsof je ze rolt, in een langzaam tempo. Herhaal 10 keer naar rechts en dan 10 keer naar links.
  4. Ga op een comfortabele plek zitten en kijk naar een voorwerp op 1 meter afstand. Zoek nu naar een voorwerp op 5 meter afstand, gevolgd door een ander object op 10 meter, vergroot tot 20 meter en zoek naar een ander object elk op een afstand van nog eens 20 meter, totdat je een object op 100 meter vindt, indien mogelijk en naar je gezichtsvermogen. Vanaf dat punt begin je het tegenovergestelde te doen, kijkend naar objecten die steeds dichterbij komen.
  5. Ga naar buiten en richt je blik op de zon, zonder een zonnebril te dragen en zelfs als het een beetje bewolkt is. Je kunt deze positie 20, 30 of 40 seconden tot 1 minuut aanhouden, afhankelijk van je capaciteit. Herhaal deze oefening dagelijks.

Breng minstens 20 minuten per dag buitenshuis door, of het nu voor een korte wandeling is of om op de fiets van de ene naar de andere plek te gaan. Wil je leren hoe je je optimale balans met ayurveda kunt bereiken? Klik hier om mijn holistische wellnessprogramma’s te bekijken!