Over het algemeen worden de meeste ziekten beschouwd als pech, want we kiezen er natuurlijk niet voor om ziek te worden. Ik verwijs niet alleen naar ernstige ziektes maar ook naar allergieën of spijsverteringsproblemen. Je zult verrast zijn hoeveel controle je hebt over je eigen gezondheid, meer dan je denkt.

Ernstige ziekten komen nooit voor zonder dat het lichaam tekenen geeft. Het lichaam is intelligent en zal er alles aan doen om in evenwicht te blijven, zodat we in goede omstandigheden kunnen leven, dat is de functie van ons organisme. Iemand die dagelijks veel rood vlees en industriële voedingsmiddelen eet, krijgt niet opeens hartproblemen. De persoon kan last hebben van hartkloppingen, pijn op de borst of ademhalingsproblemen. Als iemand niet bereid is om zijn of haar eetgewoontes te veranderen, zal er weinig verbetering optreden met alleen medicijnen en/of een operatie. Het is alsof je de vloer met de kraan open dweilt of een pleister op een snee in een ader zet. Medicijnen bieden ons tijd en verlichting van onze symptomen en operaties voorkomen levensgevaarlijke situaties.

Ik geef je dit voorbeeld omdat vloeistof een zeer belangrijke factor is in de fysieke gezondheid (en ik verwijs naar het lichamelijke in dit geval omdat gezondheid naar mijn mening meer is dan alleen de staat van het lichaam). Onze cellen hebben water nodig om toxines naar de lever en darmen transporteren. Als we niet genoeg drinken, zullen de cellen, in hun wanhoop om gehydrateerd te blijven, vloeistof uit andere delen van het lichaam opnemen, zoals bijvoorbeeld de hersenen (dit is hoe hoofdpijn of sommige gevallen van migraine ontstaan). We eindigen in een vicieuze cirkel en de gevolgen kunnen leiden tot symptomen zoals constipatie, de vorming van galstenen in de lever en de galblaas en de blokkering van de dunne darm en dikke darm.

Mijn overgrootouder van mijn vaders kant kwamen uit India. Mijn oma was een uitstekende kokkin. Haar huis rook altijd naar oosterse kruiden en ze had altijd allerlei exotische groenten en fruit in de koelkast. Wel merkte ik dat mijn oma altijd een opgeblazen buik had. Ze kreeg al voor ze 70 werd de diagnose Alzheimer en helaas overleed ze in een bejaardentehuis in Amsterdam op 90-jarige leeftijd. Ik vroeg me altijd af hoe het kwam dat ze ziek werd terwijl ze zo een gezond leven leidde. Ik ging op onderzoek uit en kwam erachter dat ze altijd dezelfde ingrediënten in haar gerechten gebruikte, dus heel weinig variatie. Ze dronk amper water, en dat terwijl je voor elke kop koffie of glas bier of frisdrank (cola, sinas of tonic) minstens 8 glazen water moet drinken om je lichaam gehydrateerd en in balans te houden.

Als je denkt dat koffie je een energieboost geeft, vergis je je. Je lichaam reageert zo zwaar op de cafeïne reageert om deze neurotoxine te verwijderen dat je dit gevoel krijgt. Is het je niet opgevallen hoe sterk je urine ruikt nadat je koffie hebt gedronken? Niemand heeft mijn oma geleerd om minstens 1,5 – 2 liter water per dag te drinken. Ze leed aan toxine-ophoop in de dikke darm, wat uiteindelijk heeft geleid tot de ziekte van Alzheimer. Er zijn voldoende onderzoeken die wijzen op de relatie tussen ziekten en een ophoping van gifstoffen (āma in het Sanskriet) in de darm, de lever en de galblaas, maar het komt de farmaceutische industrie en de voedingsmiddelenindustrie uiteraard niet goed uit dat we ons bewust worden van de gevolgen van uitdroging. Het is dezelfde farmaceutische industrie die chemische medicijnen voor ouderen verkoopt onder het mom van de bewezen veiligheid bij het gebruik ervan, terwijl ze het alleen hebben getest op gezonde mensen tussen de 20 en 35 jaar om aan simpelweg aan de voorschriften te voldoen en het medicijn op de markt te kunnen brengen.

Het is fundamenteel dat we wakker worden en de controle over onze gezondheid overnemen. Je lichaam is van jou en niemand kent het beter dan jij. Begin met jezelf voldoende te hydrateren. Als je het moeilijk vindt om 1,5 – 2l water per dag te drinken (dit is normaal in de winterperiode), neem dan wat warm water in een thermosfles mee naar het werk of draag een kleine 0,5l-fles in je tas, zodat je deze gedurende de dag bij kan vullen. Noteer hoeveel je drinkt en evalueer het tegen het einde van de week, alsof het een trainingsplan of dieet is. Als je veel met computers en machines werkt, zorg er dan voor dat je meer dan 2 liter water per dag drinkt.

Het is natuurlijk het beste om filters in huis te installeren, zodat je alleen puur water gebruikt. Maar aangezien zo een systeem vrij duur is, raad ik je aan om mineraalwater gebotteld in glazen flessen te gebruiken, of om in ieder geval je kraanwater met een Brita-kan te filteren of te koken voor je het consumeert. Mocht je toch om de een of andere reden water in plastic flessen gebruiken, laat dan in ieder geval geen plastic flessen in de zon liggen aangezien er kankerverwekkende stoffen vrijkomen die in het water terechtkomen. Sowieso weten we niet waar flessen mineraalwater worden opgeslagen wanneer ze na de productie worden getransporteerd naar het verkooppunt en dus is de consumptie van zulk water sowieso een risico.

Door deze eenvoudige gewoonte toe te passen zul je zien dat je je eten anders gaat verteren, dat de kwaliteit van je slaap verbetert en dat je huid ervan gaat stralen. Je krijgt een plattere buik en je zult je veel lichter en vitaler voelen als je je gifstoffen regelmatig verwijdert.