Ghee, ook wel geklaarde boter genoemd, is het meest gebruikte ingrediënt bij de bereiding van ayurvedische medicatie en wordt het best beschouwd als de voorbereiding op Panchakarma, de zuivering van het lichaam. Ghee balanceert Vata dosha vanwege haar olie-achtige eigenschappen, terwijl het ook Pitta kalmeert, omdat het koud en zoet is. Ghee versterkt de effecten van kruiden en natuurlijke medicatie, waardoor het lichaam snel aansterkt in geval van zwakte. Het kan op verschillende manieren worden gebruikt, maar het wordt voornamelijk gebruikt in de keuken; gerechten die bereid zijn met ghee hebben een zeer hoog niveau qua voedzaamheid en versterken alle dosha’s.

De voordelen van ghee

Ghee is geweldig waar het massages en detoxprogramma’s aangaat. Ayurveda staat bekend om het gebruik van olieachtige producten bij behandelingen. Als je ooit eens een ayurvedische massage (abhyanga) hebt ontvangen, weet je waar ik het over heb. De massage van het uitwendige deel van het lichaam met ghee of warme sesamoliebalans, Vata dosha, vermindert
droge en ruwe eigenschappen. Dit type massage is effectief bij de behandeling van aandoeningen zoals reuma, stress, angst, slapeloosheid en zelfs verlamming. Maar zoals je zult zien, wordt ghee eigenlijk veel meer inwendig dan uitwendig gebruikt.

Tijdens het Panchakarma-programma nemen patiënten elke ochtend ghee op lege maag om het lichaam voor te bereiden op de behandeling. Tegelijkertijd ontvangen patiënten massages met warme olie om de toxines uit de weefsels te verwijderen, gevolgd door stoomtherapie, zodat al deze chemicaliën naar de oppervlakte komen. Na een paar dagen – afhankelijk van de ziekte en de gezondheidstoestand van de patiënt – zijn de toxines klaar om uit het lichaam te worden verwijderd door middel van verschillende methodes.

Wanneer de schadelijke stoffen het lichaam hebben verlaten kunnen we een diagnose stellen zonder āma (toxines in Sanskriet). Dit is het moment waarop de patiënt behandeld zal worden voor zijn of haar ziekte. Door ghee in te nemen, ontwikkelt het lichaam het vermogen om alle chemische stoffen uit de cellen en weefsels naar het maag- en darmkanaal te transporteren om te worden geëlimineerd. Dit is erg belangrijk, omdat we in een wereld leven waarin alles vervuild is, van ons voedsel tot ons water en zelfs de lucht die we inademen.

Ghee is een tonic voor de de hersenen en de geest

Ik heb last van angst en ik kan je verzekeren dat je gemoedstoestand sterk zal verbeteren door de combinatie van ghee met brahmi (bacopa monnieri, gebruikt in India om de alertheid, het geheugen en concentratievermogen bij kinderen, studenten en ouderen te te verbeteren). Deze combinatie wordt veelal voorgeschreven om angst, depressie, dementie, epilepsie en andere psychische stoornissen te behandelen. Wanneer ghee in de neus wordt ingebracht, gaat deze rechtstreeks naar de hersenen. Ghee wordt een nog krachtiger geneesmiddel wanneer het wordt gecombineerd met sap van koeienmest, yoghurt, melk en koeienurine (ja, dat meen ik serieus!); dit wordt Panchagavya ghee genoemd.

Ghee helpt bij de genezing van wonden

Ja, net als honing en bijenwas helpt ghee wonden te sluiten.

Ghee verbetert het gezichtsvermogen

Als je een druppel warme ghee in elk oog toevoegt vlak voordat je naar bed gaat, kun je je gezichtsvermogen in de loop van de tijd verbeteren. Daarnaast wordt het vrij veel gebruikt bij de behandeling van glaucoom.

Hoe maak ik zelf ghee?

Hoewel je ghee in de meeste biologische winkels kunt kopen, is het vrij duur. Dit is de reden waarom ik voorstel dat je leert hoe je het thuis maakt. Je kunt de instructies hieronder vinden.

Wat heb je nodig:
• 500 g ongezouten en bij voorkeur biologische grasboter
• een pan
• een mason jar
• een zeef, kaasdoek of koffiefilter
• een lepel

Uitleg:
1. Snijd de boter in grote stukken en leg ze in de pan.
2. Verwarm je pan op middelhoge temperatuur zodat de boter vloeibaar wordt; zet het nooit op de maximale temperatuur, je wilt de boter niet verbranden!
3. Roer de boter zonder de bodem van de pot aan te raken. Je zult zien dat wit schuim naar de oppervlakte komt. Verwijder je pan van je kookplaat of gaspit en haal zoveel mogelijk van het schuim weg (dit zijn melkdeeltjes). Wees geduldig, dit kan 10-15 minuten of langer duren, afhankelijk van het soort boter dat je gebruikt.
4. Zet de pan terug op middelhoge temperatuur. De boter wordt nu steeds transparanter, dit is je ghee. Wanneer je de bodem van de pan kunt zien en er zware, melkachtige vaste stoffen met een witte en bruinachtige kleur tevoorschijn komen, haal je de pan weg.
5. Giet de boter in de pot, filter het met je zeef, kaasdoek met koffiefilter. Indien nodig kun je dit meerdere keren doen zodat je ghee zo puur en helder mogelijk wordt.
6. Draai het deksel op je pot en laat de ghee staan zodat deze afkoelt.
7. Bewaar je ghee in een keukenkast, nooit in de koelkast, anders wordt het omgezet in verzadigd vet. Je kunt ghee ongeveer 6 maanden bewaren: Vergeet niet om altijd een schone en droge lepel te gebruiken als je ghee gebruikt en sluit het deksel goed na elk gebruik.

Gefeliciteerd, je hebt nu je eigen ayurvedisch juweeltje in de keukenkast staan. Kook ermee, geef jezelf een massage en genees lichaam en geest met je ghee. Ik hoop dat je er enorm veel baat van hebt.