Ayurveda basics: agni, je spijsverteringsvuur

Wanneer ik als therapeut tijdens een ayurvedisch consult je gezondheid evalueer, beoordeel ik als eerste je spijsverteringsvuur. Agni vertegenwoordigt het vuurelement en omvat alles wat met transformatie te maken heeft. De belangrijkste functies van agni zijn spijsvertering, absorptie en transformatie van voedsel en emoties in energie, omdat alles wat we binnenkrijgen is om energie te verkrijgen. Als je agni sterk en in balans is is, heb je een goede gezondheid, naast mentale en fysieke kracht. Aan de andere kant, wanneer agni uit balans is, gebeurt het tegenovergestelde. Agni is energie en manifesteert zich als lichaamstemperatuur, spijsverteringsenzymen, aminozuren en het metabolisme. Een vieze adem of sterke lichaamsgeuren duiden bijvoorbeeld op problemen met iemands agni. Er is geen parfum die daar tegenop kan, het lichaam heeft zijn natuurlijke geur die beheerd wordt door het spijsverteringsvuur. Agni zorg voor de natuurlijke balans tussen de dosha’s Vata, Pitta en Kapha. Je hebt misschien gemerkt dat je, als je ziek bent, last hebt van een slechte adem, een witte tong en transpiratie met een sterke geur.

Het concept spijsvertering is volgens het ayurvedische perspectief vergelijkbaar met het bereiden van maaltijden. Je hebt een oven of een fornuis, een pan, olie, lucht, voedsel en een persoon die kookt. De oven of het fornuis is de dunne darm zijn en het vuur is jāthara agni, vertaald als koning van alle agnis, dat wil zeggen, de belangrijkste agni van de 13 agni’s. De maag is onze pan en de olie het voedsel dat we de vorige dag verteerd hebben om energie te leveren aan de darmwanden die op hun beurt de spijsverteringsenzymen afvoeren. Dit zijn dezelfde enzymen die het vuur van agni bevorderen en reguleren. Lucht is de elektrische energie die nodig is om warmte te geleiden, terwijl water de slijmafscheiding van de maag vertegenwoordigt. En ten slotte moet er een persoon zijn die toezicht houdt op dit hele proces, vertegenwoordigd door prāna, de vitale energie die alle activiteiten van begin tot eind mogelijk maakt. Alle voedingsmiddelen bevatten prāna en het lichaam kan het alleen verwerken middels de spijsvertering. Voedsel moet worden omgezet in stoffen die de lichaamsweefsels voeden door middel van absorptie. Dit kan alleen worden gedaan door de ingrediënten te koken. Als je rauwe rijst eet, is prāna niet actief waardoor ons systeem het niet kan verteren. Een koe kan rauwe droge rijst verteren omdat het een zeer krachtige agni heeft. De agni van de mens is heel anders wat dat betreftDan zijn er enkele voedingsmiddelen zoals sla, peterselie en spruiten waarin de prāna al klaar is om verteerd te worden door het lichaam, zodat we ze rauw kunnen eten. Maar granen, peulvruchten en de meeste groenten moeten worden gekookt, zodat prāna beschikbaar is voor het lichaam. Er zijn meerdere enzymen die verantwoordelijk zijn voor deze transformatie en ayurveda gebruikt de term agni om deze enzymen en metabolische processen te beschrijven. Zonder agni zou het onmogelijk zijn om voedsel en emoties te verteren; dit zou tot een ophoping van gifstoffen in het lichaam leiden, wat uiteindelijk weer leidt tot ziekten.

Een gebalanceerde agni zorgt voor een optimale spijsvertering: niet te langzaam, noch te snel. Het volgende kun je verwachten wanneer je een gebalanceerde agni hebt:

  • gevoel van lichtheid
  • fysieke en mentale energie
  • correcte vorming van onze lichaamsweefsels
  • zuivere poriën en een stralende huid
  • dagelijkse stoelgang elke dag op hetzelfde tijdstip
  • regeneratieve slaap en gemakkelijk wakker worden
  • regelmatige eetlust en neutrale smaak in de mond
  • goede bloedsomloop
  • aangename lichaamsgeur en adem

 

Een abnormale agni kan leiden tot een slechte bloedsomloop, luiheid, darmgassen, opgeblazen gevoel, constipatie, vermoeidheid, slechte eetlust of overmatige eetlust, gastritis en ontsteking van de weefsels. We hebben in andere posts al vaker gesproken over drie dosha’s Vata, Pitta en Kapha. Elk van deze constituties heeft zijn neigingen als het gaat om agni. Hieronder leg ik uit wat de vier varianten van agni zijn, afhankelijk van de veranderingen van dosha.

Sama agni (regelmatig metabolisme). Wanneer de dosha’s in balans zijn volgens de natuurlijke constitutie (prakruti) van de persoon, is agni stabiel. Een persoon met een gebalanceerde agni kan vrijwel alles eten zonder te lijden aan een slechte spijsvertering of ongemak, inclusief ongezond voedsel zoals gefrituurd en verwerkt eten. Mensen met sama agni genieten van mentale helderheid, kalmte en een verhoogd zelfbewustzijn.

Vishama agni (onregelmatig metabolisme. Vata vertegenwoordigt alles dat verandering is. Verergerde Vata duidt op een agni die drastische veranderingen ondergaat, die een onregelmatige eetlust opwekken, een variabele spijsvertering, opgezette buik, indigestie, gas, krampen en obstipatie. Zelfs een kleine hoeveelheid voedsel kan darmgas veroorzaken. Soms kan de persoon last hebben van diarree als gevolg. Uiteindelijk kan dit leiden tot een droge huid, gewrichtsproblemen, ischias, rugpijn, slapeloosheid, onzekerheid, angst en andere neurologische en mentale problemen. De koude kwaliteit van Vata vertraagt agni en metabolisme. Symptomen zoals droge mond, spasmen en andere Vata-type ziekten ontstaan als gevolg van een onregelmatige agni. De persoon heeft meestal behoefte aan gefrituurd, warm en gekruid voedsel.

Tikshna agni (acute agni). Vanwege de hete, scherpe en scherpe eigenschappen van Pitta dosha kan agni intens worden wanneer Pitta dosha opkomt. Omdat dit leidt tot hypermetabolisme, zal de persoon vaak grote hoeveelheden voedsel willen eten, en dan lijden aan droge lippen, gehemelte en keel, maagpijn, opvliegers en zure oprispingen. De hitte, vloeistof en zure eigenschappen van Pitta kunnen leiden tot gastritis, hypoglycemie, colitis, dysenterie, evenals leverpijn, misselijkheid, braken en ontstekingsproblemen. Dit type agni kan leiden tot woede, haat en jaloezie. Mensen met tikshna agni hebben een verlangen naar zoet voedsel. Volgens Ayurveda komen de meeste problemen van Pitta dosha van tikshna agni.

Manda agni (lage agni). De water- en bodemkenmerken van Kapha dosha vertegenwoordigen zwaarte, traagheid en koude, in tegenstelling tot de eigenschappen van agni. Als gevolg hiervan kan een teveel aan Kapha leiden tot een langzame stofwisseling. Iemand met agni kan normaal enkele dagen zonder normaal eten eten, alleen drinkwater en toch aankomen. Aan de andere kant zou deze persoon moeite hebben om een bord met normaal en gezond voedsel te verteren en zelfs zonder eten voelt hij zwaar gevoel in de maag gepaard met verkoudheid, congestie en hoesten. Dit leidt tot symptomen en ziekten zoals overmatig speeksel, verlies van eetlust, allergieën, misselijkheid, oedeem, obesitas en diabetes. Degenen die lijden aan manda agni slapen in overmaat en hebben een koude en vochtige huid. Geestelijk lijden zij aan gehechtheid, hebzucht en bezitterigheid. Er is een verlangen naar warm, scherp, droog en pittig voedsel. Bijna alle problemen van Kapha dosha zijn te wijten aan een trage agni.

Wanneer ik behandelplannen opmaak, analyseer ik allereerst de staat van agni om te bepalen welke tools we moeten inzetten om de balans terug te brengen. Het is belangrijk om compatibele routines en gewoonten te introduceren afgestemd op je ayurvedische constitutie, inclusief maaltijden waarin alle 6 smaken in voorkomen (zoet, zout, zuur, pittig, bitter en wrang), afgezien van goede routines in harmonie met je directe omgeving, de regio waar je woont, het seizoen en je persoonlijke omstandigheden. Een behandelplan voor een persoon die wisselende diensten werkt kan nooit hetzelfde zijn als dat van iemand die van maandag tot  en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur werkt.

Wil je meer weten over je agni en wat je kunt doen om in balans te blijven of weer in balans te komen? Laten we samen bekijken wat ayurveda voor jou kan betekenen.